10 Vragen aan…

23 dec 2020

Qua motivatie zit het bij Charlotte en Zelina wel goed, want ze rijden elke week voor de repetities op en neer vanuit Hilversum. Wie zijn deze twee samenwonende, vrolijke vriendinnen die vanaf Urinetown deel uitmaken van de MusicalMakers-familie? Een coronaproof dubbelinterview met beiden. Ook ‘corona-kat’ Frederik Langkous kwam tijdens het gesprek even poolshoogte nemen.

Nou dames, met wie hebben we de eer en wat bracht jullie vanuit Hilversum bij MusicalMakers?

Charlotte: “Nou, ik ben dus Charlotte, kom oorspronkelijk uit Duiven en woon samen met Zelina in Hilversum. We hebben elkaar op de filmopleiding leren kennen.”

Zelina: “En ik ben Zelina uit Zaandam. Ik ben bij Charlotte komen wonen vanwege de woningnood in Hilversum… De bedoeling was voor even, maar inmiddels is het alweer twee jaar (lacht).

Even is een relatief begrip, toch?”

Zelina: “Inderdaad (lacht). Het bevalt prima hier en we vullen elkaar uitstekend aan. Zo maakt Charlotte op zijn tijd het huis schoon en ik kook.“

En wat is dan het lekkerste dat je kunt maken?”

Zelina: “Mmm…moeilijk. Ik ben er in ieder gevel trots op dat ik Charlotte aan de pasta heb gekregen. Zij haat eigenlijk pasta, maar niet als ik het maak.”

(Een kat loopt voor het beeld langs…)

Hé, nog een huisgenoot blijkbaar?”

Charlotte: “Ja, dat is onze ‘corona-kat’ Fred – of eigenlijk Frederik Langkous. Niet dat die Corona heeft overigens hoor, maar we hebben hem in maart gekregen toen de (red. eerste) lockdown begon.

Ik heb eerder bij Stichting Music Herveld gespeeld en kende onder meer Samantha (red. regisseur) en Robert-Jan al. Toen Samantha terloops eens vertelde dat MusicalMakers Urinetown zou gaan uitvoeren, ging het na zo’n vier jaar gelijk weer kriebelen. In Hilversum zijn er ook wel verenigingen, maar daar gaat het puur om de productie. Je bent alleen cast-lid. That’s it. MusicalMakers trok ons om die reden gelijk veel meer, omdat je in deze groep veel meer doet dan alleen castlid zijn.”

Zelina: “Op school heb ik ook aan musicals deelgenomen en ik kreeg er ook weer zin in dat op te pakken. Dus toen Charlotte besloot om mee te gaan doen, ging ik daar gelijk in mee.” 

 

Jullie volgden dezelfde opleiding en deden samen auditie. Charlotte kon er toen niet live bij zijn, maar Zelina heeft haar auditie opgenomen, zodat dit toch door kon gaan. Uiteindelijk kwamen jullie er beiden doorheen en hebben jullie er wekelijks heel wat kilometers voor over. Hebben jullie het er wel eens over gehad als een van jullie niet door de auditie zou zijn gekomen? Wat hadden jullie dan gedaan?

Zelina: “Ja, daar hebben we het wel over gehad, maar we denken niet dat dit een groot probleem zou zijn geworden. We hadden het elkaar gegund. Gelukkig is het ook niet tot dat scenario gekomen.”

Charlotte: “Verder zijn we gewend om lange afstanden te rijden, dus de afstand Nijmegen-Hilversum is geen probleem. Bovendien kunnen we zo in de auto gelijk lekker oefenen – ik dan als sopraan en Zelina als alt.”

 

Wat brengen jullie naast castlid zijn nog meer mee voor MusicalMakers? Gezien jullie achtergrond lag het voor de hand dat jullie voor de PR-commissie hebben gekozen?

Charlotte: “Ik heb in het verleden van alles gedaan qua commissies en het maakte me niet zoveel uit wat ik daarin dan precies deed. Maar nu we voor Urinetown bij MusicalMakers in de PR-commissie zitten, kunnen we allebei een bijdrage op het gebied van film en video leveren – bijvoorbeeld bij het maken van trailers en teasers.”

Een dubbelinterview via Zoom en daarmee coronaproof. Boven: de interviewers, onder: de geïnterviewden.

 

Jullie zijn heel veel bij elkaar. Wat is jullie geheim?

Beiden: “Poeh, ik denk dat wij zeker heel anders zijn, maar het botst niet. We staan niet recht tegenover elkaar en we bespreken echt alles. Dat is denk ik het belangrijkste.”

 

In hoeverre heeft de coronacrisis effect op jullie MusicalMakers-leven en het flexibel omgaan met de uitgestelde productie (Urinetown) en de tussenproductie? Er zijn jullie kennende toch ook positieve dingen te melden?

Beiden: “Juist omdat we van het MusicalMakers-leven genieten, vinden we het jammer dat het een half jaar heeft stil gelegen. We zijn nieuw binnengekomen en hebben nog niet echt de gelegenheid gehad iedereen gelijk te leren kennen. Daarom is het jammer dat de repetitieweekenden door Corona niet door konden gaan.

Maar we zien ook zeker positieve dingen: ondanks het feit dat niet iedereen van de cast meedoet aan de tussenproductie, gaan we die gewoon doen. En daar hebben we heel veel zin in!

En wat de reisafstand betreft, is de huidige repetitielocatie ook een voordeel. We rijden er nu 55 minuten over; eerst was dat 1 uur en 10 minuten (lacht).”

 

Hebben jullie je al verdiept in jullie rollen in Urinetown? Hoeveel van de rol zit in jullie eigen karakter?

Zelina: “Charlotte is qua karakter zelfstandig, weet wat ze wil en komt professioneel over. Dat mismatcht met haar rol van mevrouw Millennium in Urinetown, maar dat is volgens mij ook juist wat ze er zo leuk aan vindt: een ander karakter spelen dan ze zelf is.”

Charlotte: “Inderdaad. Ik vind rollen die niet bij mijn karakter passen, juist helemaal te gek! Als kind zei ik al nooit secretaresse te willen worden.” (lacht)

Bij Zelina in haar rol als kleine Eefje zijn best wel wat overeenkomsten, bijvoorbeeld op het gebied van sarcasme.”

Zelina: “Alleen de leeftijd is dan niet gelijk.” (lacht

 

Je mag één aan MusicalMakers gerelateerde nog niet eerder gestelde vraag aan elkaar stellen. Welke zou dat zijn en waarom heb je die nooit eerder gesteld?

Charlotte: “Wij vertellen elkaar al zoveel. Dan herhaal ik maar dat we echt alles met elkaar bespreken. We hebben eigenlijk geen geheimen voor elkaar.”

Dat klinkt als een perfect setje. Maar wat als een van jullie de ware tegenkomt?”

Zelina: “Ik heb Charlotte nooit anders gekend.

Toen ik haar leerde kennen, had ik wel een relatie, maar toen waren we nog niet zo goed bevriend als nu. Maar ik denk (en hoop) niet dat dat onze vriendschap zal gaan beïnvloeden.” 

 

Tenslotte de voor iedereen inmiddels bekende MusicalMakers-familievraag: welk lid van de familie zouden jullie willen zijn en waarom?

Beiden: “Dan zien we onszelf als twee ‘normale’ zusjes, geen stief- of halfzusjes dus. Dat klinkt zo negatief.”

Met een knuffel in de hand weet Zelina haar rol van Kleine Eefje in Urinetown al heel overtuigend te brengen…

 

Waar zien jullie jezelf over vijf jaar?

Zelina: “Nou, ik wil musical wel elk jaar doen, omdat ik het superleuk vind. Dus dat zal over vijf jaar zomaar nog eens hetzelfde kunnen zijn.”

Charlotte: “Ik heb musical ook heel erg gemist, dus wat dat betreft liggen we (weer) op een lijn.”

Heeft iemand van jullie ambities voor een grotere rol?”

Zelina: “Dat ligt enerzijds een beetje aan het stuk zelf, maar sowieso moet je voor een grotere rol ook in meerdere facetten goed zijn. Over het algemeen ben ik meer van het zingen en heb, toen ik een musicalcursus volgde, zangles gehad.”

Charlotte: “Ik ben juist meer van het acteren dan van het zingen. Een grote rol hoeft voor mij niet per se; ik zet liever een typetje neer.”

Zelina: “Mijn ‘ding’ is editen of online media. Een functie als junior producer zou perfect zijn.”

Charlotte: “Ik ga meer de productiekant op, waarbij je bijvoorbeeld een projectplan moet maken en subsidies moet regelen.”

Zelina: “Het is momenteel een moeilijke tijd in ons vakgebied vanwege de coronacrisis, maar we knokken door.”

 

Waarom worden Urinetown en de tussenproductie een succes?

Beiden: “Simpelweg, omdat we een heel leuke, gemotiveerde groep hebben! Daarnaast wil iedereen er vol voor gaan en is er veel energie om het podium op te gaan.”

 

Dan kijken we vol vertrouwen uit naar de eerstvolgende producties als het hopelijk allemaal snel weer kan * – en in Urinetown zullen we extra letten op kleine Eefje en Mevrouw Millennium.

Dankjulliewel voor dit gesprek, dames en toitoitoi!

 

* Dit interview is gehouden voor de ingang van de (nieuwe) totale lockdown op 15 december 2020. Onze repetities zijn hierdoor helaas weer stil komen te liggen en de planning zal mogelijk nog worden aangepast. Zodra hierover meer bekend is, zullen we dat meedelen via onze website en social media-kanalen.